De Plankaartprikker

Help

Plankaartprikker Kort

Op de plek waar u staat toont de Plankaartprikker de plannen en besluiten van de ruimtelijke ordening zoals opgenomen in de landelijke voorziening RO-online. Deze landelijke voorziening is ook te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Pas sinds begin 2010 zijn gemeenten, provincies en rijk verplicht hun vastgestelde plannen en besluiten daarin op te nemen. Daarom vindt u niet op alle plekken interessante resultaten.

De Plankaartprikker is een produkt van Slaglijn B.V.
Voor de kaartgegevens van de ondergrond berust het copyright bij de OpenStreetMap-auteurs, CC-BY-SA.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe moet ik de Plankaartprikker installeren?

De Plankaartprikker is een applicatie die draait binnen uw browser. U hoeft dus niets te installeren. U dient wel toe te staan dat uw locatie wordt gedeeld met websites. De instelling daarvoor verschillen per apparaat. Op veel apparaten vraagt uw browser erom zodra u de Plankaartprikker gebruikt.

Hoe kom ik bij de kaart?

U kunt de kaart van een plan bekijken via de knop:
Deze Locatie
beleid/ regels en plankaart

U komt dan in een scherm waar de regels/ beleid getoond worden op een kaart op ware grootte. Via het uitzoomknopje onderaan de kaart komt u dan op een kaart van de omgeving uit.

Kan ik via de kaart ook de regels/ beleid van een andere locatie opvragen?

Ja, tik of klik in de kaart op de plek waarvoor u belangstelling heeft. De kaart verschuift naar die positie. Waneer u dan weer teruggaat naar het scherm met de regels/ beleid, dan wordt de informatie voor de door u gekozen locatie getoond.

Waarom zie ik alleen maar grijze vlakken op de kaart?

Niet alle plannen/ besluiten op www.ruimtelijkeplannen.nl hebben kleurtjes. Bestemmingsplannen hebben meestal wel kleurtjes, structuurvisies, provinciale verordeningen en vele anderen hebben geen kleurtjes en worden weergegeven met grijze vlakken.

Waarom is de kaart soms geheel zwart of geheel wit?

Indien er heel veel grijze vlakken over elkaar liggen wordt de kaart zwart. Indien er helemaal geen (grijze) vlakken zijn wordt de kaart wit.

Waarom krijg ik een melding als "Deze locatie ligt wel binnen het plangebied, maar er zijn geen nadere specifieke beleidsuitspraken of regels gebonden aan deze locatie."

Niet alle plannen/ besluiten dekken het hele plangebied af, zoals bestemmingsplannen dat wel doen. Daarom kan het zijn dat voor de plek waar u staat wel regels/ beleid uit het plan/ besluit geldt, maar geen nadere specifieke regels/ beleid voor een gebied waarin u staat.

Waarom duurt het zo lang voor een pagina verschijnt?

De Plankaartprikker vraagt de informatie op bij de afnemers-service van RO-online. Deze service is soms een beetje (erg) langzaam. De Plankaartprikker maakt zoveel mogelijk gebruik van caching om de pagina's zo snel mogelijk te laten verschijnen.

Waarom staan er van die rare kleuren en tekens om en achter de tekst?

De tekst staat afgedrukt op een kaart van het plan op ware grootte. Wanneer u uitzoomt ziet u een grotere uitsnede en herkent u de kleuren wellicht beter. Om alle randsymbolen op de kaart terug te vinden moet u soms (erg) ver uitzoomen.

De legenda en opbouw van de kaart staat uitgelegd in de SVBP, terug te vinden op de site van Geonovum.

Hoe actueel is de informatie?

Gemeenten, provincies en rijk zijn verplicht vastgestelde plannen en besluiten onverwijld te publiceren. www.ruimtelijkeplannen.nl haalt elke nacht de gepubliceerde plannen en besluiten op. Het cachegedrag van de Plankaartprikker is daarom afgestemd. Uw browser houdt opgevraagde informatie niet langer dan tot 6 uur 's ochtends de volgende dag vast. Daarna wordt nieuwe informatie opgevraagd.

Wat betekent "acc:*m" onderin het scherm?

Dit is de nauwkeurigheid in meters waarmee uw positie is vastgesteld. Deze positie wordt gebruikt om te bepalen welke plannen er op uw locatie zijn, en wat de eigenschappen van een plan op uw locatie zijn.
Indien u plannen heeft gezocht op adres staat er acc: - in uw scherm. De nauwkeurigheid van het opzoeken van plannen op adressen is niet per adres precies bekend.